Een kampvuur brandend te krijgen kan lastig zijn. soms zie je dat mensen met allerlei 'overbodige' middelen een kampvuur brandend proberen te krijgen, terwijl dat helemaal niet nodig is en zelfs gevaarlijk kan zijn.
Hieronder een aantal tips om je kampvuur veilig en snel brandend te krijgen.
Vuur ontstaat als brandstof, zuurstof en warmte in de juiste hoeveelheden en samenstelling aanwezig zijn. Deze drie elementen zorgen samen voor een kettingreactie: Vuur!
in een schematisch overzicht wordt dit ook wel de vuurdriehoek genoemd.
Een goede tondel is het begin van een goed kampvuur. Tondels zijn kant en klaar te koop, maar ook prima zelf te maken.
Om een goed opgebouwd kampvuur snel aan te krijgen heeft het kampvuur drie tot vijf lagen nodig:
De tondel
Een tondel is ontvlambaar materiaal dat begint te smeulen zodra het in contact komt met een warme vonk. De tondel kan een aanmaakblokje zijn, maar fijn houtslijpsel, kleine houtsplinters of bijvoorbeeld satéstokjes werken ook goed. Klik hier voor meer informatie over tondels.
en 3. Aanmaakhout
Daarbovenop komt het aanmaakhout. Zodra de tondel wordt aangestoken zorgt deze er voor dat het aanmaakhout vlam vat. Aanmaakhout bestaat uit snel brandende droge dunne takjes, maar droge dennenappels werken ook goed. Zolang er maar voldoende ruimte (lees: zuurstof) tussen het aanmaakhout kan komen. Wees niet te zuinig met aanmaakhout, Dit moet heet genoeg kunnen worden om het brandhout vlam te laten vatten.
4. en 5. Brandhout
tot slot het brandhout. Begin altijd met kleine/dunnere stukken brandhout en laat het vuur goed heet worden voordat er grotere stuken brandhout op het vuur gaan.
Andere aanmaakmiddelen, zoals kranten en karton, nemen vocht op, geven veel roet en bevatten chemische middelen. Daarnaast kan het vuur verstikken, doordat verbrand papier en karton zuurstof tegenhouden.
Vloeistoffen, zoals alcohol, lampenolie en Petroleum zijn moeilijk controleerbaar in open vuur, ze vervuilen de grond en de meeste geven veel rook af. Daarnaast kan de vloeistof opbranden, zonder dat het hout echt vlam vat.
Beter van niet dus! Er zijn veel betere alternatieven.
Tondels zijn er in allerlei vormen en maten. Hieronder enkele voorbeelden.
'Wollies', aanmaakblokjes van houtwol, zoals bijvoorbeeld deze wollies. Deze branden snel maar geven rook af.
Hennep koord met vet, zoals bijvoorbeeld deze. Dit werkt goed bij slechts, regenachtig weer.
Berkenbast
Berkenbomen vervellen regelmatig. De loshangende vellen zijn droog en vatten daardoor snel vlam.
Naast de bekende en minder bekende tondels uit de winkel, vind je in de natuur ook materiaal dat je als tondel kan gebruiken. En tot slot zijn er ook prima methoden om je eigen tondels te maken,
Klik hier om naar de pagina over tondels te gaan.
Er zijn verschillende manieren om een kampvuur op te bouwen. Hieronder een paar voorbeelden. Later wordt deze site aangevuld met meer manieren om een kampvuur te bouwen.
piramide vuur
Pagodevuur
Reflector vuur
Jagersvuur
Er zijn verschillende ondergronden om een kampvuur op/in te laten branden. Hieronder enkele voorbeelden.
Op de grond:
Stenen ring
Van de grond:
Vuurschaal
In de grond:
Vuurput
Naast deze drie voorbeelden zijn er nog veel meer verschillende kampvuur ondergronden.
Later wordt deze site aangevuld met meer soorten en voorbeelden van kampvuur ondergronden.